Błażej Światły

Szefuje w kuchni od ponad 10 lat, współzałożyciel Studia Bataty. Gotowanie to dla niego nie tylko sposób na życie ale i pasja. Na co dzień pracuje w jednej ze szczecińskich restauracji, gdzie specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej.

Krzysztof Marciniak

Dokładny i twórczy Szef Kuchni. Zawodowo prowadzi warsztaty, pokazy i szkolenia. Bez przeszkód poddaje się kulinarnym namiętnościom. Stworzone przez niego potrawy to kulinarne arcydzieła, które dzięki własnoręcznie wykonanym dekoracjom zyskują niepowtarzalny charakter.

Magdalena Światły

Współzałożycielka Studia Kulinarnego Bataty. Zarządza Studiem starając się stworzyć miejsce przyjazne i pasjonujące. Towarzyszy mężowi w podróżny kulinarnej, poszerzając swoją wiedzę i umiejętności. W sytuacjach zaskakujących zawsze szybko znajduje rozwiązanie.

Dawid Szkludlarek

Obecnie jest Szefem kuchni Folwarku Folińscy, gdzie odpowiedzialny jest za dwie kuchnie – zarządza salą weselną oraz kameralną weekendową Restauracją Siedem Stołów. Dawid doświadczenie zdobywał pracując głównie w kuchniach hotelowych w Gorzowie.

Arkadiusz Korzeń

Szef kuchni i doradca kulinarny. Ponad 20-letnie doświadczenie kulinarne zdobywane na stażach i pracy w Francji. Ostatnie dziesięć lat z powodzeniem prowadził i kreował autorską kuchnie w restauracji „ Cztery Żywioły” w Hotelu Habenda****.

Wojtek Świątek

Specjalista od dań kuchni azjatyckiej oraz owoców morza. Chef kuchni z długoletnim doświadczeniem w prestiżowych restauracjach takich jak hotel Sheraton w Poznaniu czy restauracja Piano Bar. Gotował z szefami kuchni z
różnych zakątków świata.

Iwona Zeidler

Blogerka kulinarna, pasjonatka dobrego jedzenia, podróży i fotografii. Uzależniona od pieczenia chleba na zakwasie. W swojej kuchni łączy tradycję z nowoczesnością. O swoich poczynaniach w kuchni pisze na Smakowitym Blogu Kulinarnym (qchennewariacje.blogspot.com).

Adrian Stojewski

Kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin.

Estera Banaszak

Z wykształcenia filozof – specjalista od komunikacji społecznej, z pasji piekarz, cukiernik. W kuchni bazuje na sezonowych i lokalnych produktach. Na Facebooku prowadzi fanpage “Słodycz”, gdzie sprzedaje ciasta, torty i słodkości, jakich nie znajdziecie w klasycznych cukierniach.

Manuela Gołąb

Z wykształcenia socjolog i kulturoznawca, z pasji kucharz. Została doceniona w programie „Masterchef” gdzie stanęła z Magdą Gessler odbierając od niej fartuch Masterchef. Jej pasja do gotowania zrodziła się podczas podróży po całym świecie gdzie poznawała regionalne kuchnie i tradycje.

Alicja Rokicka

Wegan Nerd to blog Alicji Rokickiej, ogłoszonego tytułem Kulinarnego Bloga Roku 2014 oraz Blogiem Roku 2015 przez 100 Best Poland Restaurants. Wegan Nerd to blog w 100% roślinny, nie znajdziecie tam przepisów z mięsem, rybami oraz nabiałem i innymi produktami odzwierzęcymi.

Karolina Żmijewska

Autorka blogów kuchniabezglutenowa i tajlandiaodkuchni, absolwentka Akademii Kulinarnej w Bangkoku, pasjonatka kuchni Słowian, trenerka kulinarna. Zwiedza świat przez pryzmat kulinarnych okularów, a z każdego zakątka przywozi przepisy i inspiracje.

Tamuna Kiladze

Uśmiechnięta i serdeczna Gruzinka, mieszkająca w Poznaniu od trzech lat. Po ukończeniu Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu swoją miłością do kuchni gruzińskiej postanowiła zarażać poprzez pracę w restauracji Supra. W przyszłości chciałaby otworzyć własną gruzińską restaurację w Poznaniu.

Agnieszka Jasińska

Finalistka Hell`s Kitchen Polska. Zwolenniczka zdrowej kuchni bez białego cukru, chemii i dodatków smakowych. Uważa, że sezonowe produkty i dobre składniki z jakich powstaje danie to gwarancja smacznej kuchni. Właścicielka bloga kulinarnego www.kulinarnenawigacje.pl.

Carlos Farias Kunz

Argentyńczyk, od 2008 mieszka w Polsce. Posiada wieloletnie doświadczenie w kuchni śródziemnomorskiej i latynoamerykańskej, od lat gotuje również dla osób z alergiami, w tym z alergią na gluten. Kuchnia to jedna z jego pasji, oprócz tego uczy języka hiszpańskiego i maluje.

Tomasz Guliński

Kucharz z prozdrowotnym zacięciem. Od lat promuje kuchnie wegetariańską, wegańską, makrobiotyczną i witariańską. A żeby było szczególnie zdrowo potrawy przygotowywane są metodą Pięciu Przemian. Współautor książeczki “Kuchnia Kreatywna”. Od lat dba o napełnianie brzuszków praktykujących jogę na wyjazdowych warsztatach.

Samar Khanafer

W połowie Polka, w połowie Libanka. Ekspertka od kuchni bliskowschodniej. Autorka kulinarnego bestsellera “Hummus, za’atar i granaty” oraz książki “Szafran, mięta i kradamon”. Uczestniczka III polskiej edycji programu MasterChef. Autorka bloga – blogsamar.com, gotuje na antenie Dzień Dobry TVN i współpracuje z liczną prasą branżową.

Ewelina Brodnicka

Dziennikarka i założycielka bloga kulinarnego Pichconko.pl. Gotowanie traktuje jako sztukę promując jednocześnie kuchnię ekologiczną, wegetariańską i wegańską. Jej wegetariańskich i wegańskich dań oraz deserów można spróbować m.in. w restauracji „Kapitalna” w Jastarni na Półwyspie Helskim gdzie mieszka każdego lata.

Monika Jaroszek

Monika jest zakręcona na punkcie gotowania na co dzień. W sezonie letnim współprowadzi rodzinny ośrodek wypoczynkowy Plaża Klub nad morzem w Dziwnowie. Tworzy przepisy i fotografuje jedzenie, a publikując na blogu: www.gotowanie-odkuchni.blogspot.com, zachęca do codziennego, prostego i radosnego gotowania dla bliskich.

Ina Rybarczyk

Trener kulinarny, malarka, grafik, fotograf, pasjonatka jogi.. Swój zmysł artystyczny przeniosła do kuchni tworząc zdrową, pyszną kuchnię roślinną, którą dzieli się na swoim blogu truetastehunters.com. Już ma dwie roślinne książki kulinarne – “Łowcy smaków” i “Łowcy smaków. Cztery pory roku”.

Bartek Snecz-Dębski

Swoją przygodę z gotowaniem zaczynałem w burgerowni Wół na Stół. Szkoliłem się w Warszawie pod okiem Szefa Aleksandra Barona (Solec 44) Prowadziłem swój street foodowy projekt SPOKOSZAMA z burgerami – stanowiska na Nocnym Markecie i Before Food Market. Robiłem menu do miejsc serwujących burgery i kanapki – Mr. Pancake (Warszawa, Kraków, Gdynia), Pawilon (Aleksandrów Łódzki), Pittu Pittu (Łódź), Szama Jak Ta Lala (Poznań), Morcinka 3a (Katowice), Fabryka i CMYK (Częstochowa), Woda Sodowa (Łódź).

Nico Palladini

Urodzony w Rzymie. W Polsce mieszka od 13 lat. Od lat z pasją zajmuje się kuchnią swojego kraju, a od 2012 roku wszystkich tajników kuchni włoskiej uczy tu w Polsce. Początkowo współpracował z Republiką Słoneczną w Poznaniu, następnie przeniósł się do Warszawy i z dużym sukcesem rozpoczął współpracę z Instytutem Sztuki Kulinarnej / Skład Bananów. Współpracuje również z Włoska Akademia Kulinarną w Warszawie i ze Studiem Kulinarnym Cookiness we Wrocławiu. Miłośnicy Bel Paese będą mieli okazję poznać nie tylko techniki stosowane w kuchni, ale także wszelkie ciekawostki związane z kuchnią regionalną i związanymi z nią legendami. Jego pasja są również wina, od 2023 roku jest certyfikowanym sommelier. Jest artystą nie tylko w kuchni ale również na scenie jako zawodowy aktor i reżyser.

Marcin Błański

Zwycięzca 5 edycji programu telewizyjnego Bake Off – Ale Ciacho! . Pieczeniem zajął się 7-8 lat temu, ale to program telewizyjny dodał mu skrzydeł i udowodnił, że marzenia się spełniają. Przez uczestników programu uznany został za “cichą wodę”. Pieczenie to dla niego sztuka kreacji. Na co dzień uwielbia tworzyć monodesery pod marką Bonbon Deserownia.