Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Hiszpański comfort food z Adrianem Stojewskim

9 listopada, 2024 -10:00 - 14:00

299 zł
Przygotujecie na warsztatach: CROQUETAS DE SETAS, EMPANADA GALLEGA, OLLA GITANA, TARTA DE SANTIAGO, SANGRIA DE SIDRA.
MENU:
  • Croquetas de setas – chrupiące z zewnątrz i rozpływające się w środku hiszpańskie krokieciki, wypełnione kremowym farszem z dodatkiem grzybów, jedno z najbardziej ikonicznych hiszpańskich tapas
  • Empanada Gallega – klasyczne galicyjskie danie, ciasto wypełnione mieszanką tuńczyka, papryki i  pomidorów, pieczone w piekarniku i ozdobione pięknym warkoczem
  • Olla Gitana – cygańskie danie jednogarnkowe z szafranem, ciecierzycą, dynią, zieloną fasolką typu mamut, gruszką, a w wersji mięsnej również z chorizo
  • Tarta de Santiago – ciasto z Santiago de Compostella, na bazie migdałów, z aromatem skórki cytrynowej, nazywane też ciastem pielgrzyma
  • Sangría de sidra -nie ma bardziej idealnego połączenia niż hiszpańskie tapas i pełna temperamentu sangria z cydru oraz owoców

Jesień zagościła już nie tylko w przyrodzie, ale też na naszych talerzach. Razem z Adrianem Stojewskim przekonamy się, że jesień potrafi być naprawdę pyszna! A już szczególnie w hiszpańskim wydaniu.  Zawitamy do Galicji, regionu wciąż jeszcze nieodkrytego przez turystów, którego magia kryje się właśnie w kuchni! Czerpie się tutaj z tego, co daje morze i ląd, a my połączymy te żywioły w  empanadzie, skrywającej we wnętrzu farsz z tuńczyka, papryki i sofrito. Słodkim akcentem naszej wyprawy do północnej Hiszpanii będzie Tarta de Santiago, czyli ciasto na bazie migdałów, z aromatem skórki cytrynowej, nieodłączny element Camino de Santiago. Nie zabraknie leśnych inspiracji, czyli croquetas de satas – jednego z najbardziej kultowych tapas w Hiszpanii, krokietów wypełnionych kremowym nadzieniem na bazie grzybów. Naszą wyprawę po jesiennych smakach zakończymy w Murcji, czyli Ogrodach Europy. Stąd pochodzi niezwykle bogate danie, jakim jest Olla Gitana – cygańskie danie jednogarnkowe z szafranem, królową jesieni dynią, ciecierzycą, zieloną fasolką typu mamut, gruszką, a w wersji mięsnej również z chorizo. Ta istna bomba witaminowa to potrawa przyrządzana przez gitanos, dużą społeczność znaną m.in. z flamenco, ale i bogactwa  przypraw, wprowadzonych do hiszpańskiej kuchni. Toast wzniesiemy kieliszkiem orzeźwiającej sangríi na bazie cydru i owoców.

Prowadzący jest kucharzem, podróżnikiem i blogerem – hiszpanskiesmaki.pl.

 

Można zabrać ze sobą pojemniki jednorazowe.

Szczegóły wydarzenia

Szczegóły

9 listopada, 2024

10:00 - 14:00

299 zł brutto (w tym 23% vat)

Other

16

Jesteś zainteresowany?

Pozostaw swoje dane, skontaktujemy się z Tobą aby potwierdzić możliwość udziału.

Zapisy oraz więcej informacji na:
kontakt@studiobataty.pl

W przypadku niezebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane.

    * - pole wymagane