- To wydarzenie minęło.
Hiszpański comfort food z Adrianem Stojewskim
9 listopada, 2024 -10:00 - 14:00
299 zł- Croquetas de setas – chrupiące z zewnątrz i rozpływające się w środku hiszpańskie krokieciki, wypełnione kremowym farszem z dodatkiem grzybów, jedno z najbardziej ikonicznych hiszpańskich tapas
- Empanada Gallega – klasyczne galicyjskie danie, ciasto wypełnione mieszanką tuńczyka, papryki i pomidorów, pieczone w piekarniku i ozdobione pięknym warkoczem
- Olla Gitana – cygańskie danie jednogarnkowe z szafranem, ciecierzycą, dynią, zieloną fasolką typu mamut, gruszką, a w wersji mięsnej również z chorizo
- Tarta de Santiago – ciasto z Santiago de Compostella, na bazie migdałów, z aromatem skórki cytrynowej, nazywane też ciastem pielgrzyma
- Sangría de sidra -nie ma bardziej idealnego połączenia niż hiszpańskie tapas i pełna temperamentu sangria z cydru oraz owoców
Jesień zagościła już nie tylko w przyrodzie, ale też na naszych talerzach. Razem z Adrianem Stojewskim przekonamy się, że jesień potrafi być naprawdę pyszna! A już szczególnie w hiszpańskim wydaniu. Zawitamy do Galicji, regionu wciąż jeszcze nieodkrytego przez turystów, którego magia kryje się właśnie w kuchni! Czerpie się tutaj z tego, co daje morze i ląd, a my połączymy te żywioły w empanadzie, skrywającej we wnętrzu farsz z tuńczyka, papryki i sofrito. Słodkim akcentem naszej wyprawy do północnej Hiszpanii będzie Tarta de Santiago, czyli ciasto na bazie migdałów, z aromatem skórki cytrynowej, nieodłączny element Camino de Santiago. Nie zabraknie leśnych inspiracji, czyli croquetas de satas – jednego z najbardziej kultowych tapas w Hiszpanii, krokietów wypełnionych kremowym nadzieniem na bazie grzybów. Naszą wyprawę po jesiennych smakach zakończymy w Murcji, czyli Ogrodach Europy. Stąd pochodzi niezwykle bogate danie, jakim jest Olla Gitana – cygańskie danie jednogarnkowe z szafranem, królową jesieni dynią, ciecierzycą, zieloną fasolką typu mamut, gruszką, a w wersji mięsnej również z chorizo. Ta istna bomba witaminowa to potrawa przyrządzana przez gitanos, dużą społeczność znaną m.in. z flamenco, ale i bogactwa przypraw, wprowadzonych do hiszpańskiej kuchni. Toast wzniesiemy kieliszkiem orzeźwiającej sangríi na bazie cydru i owoców.
Prowadzący jest kucharzem, podróżnikiem i blogerem – hiszpanskiesmaki.pl.
Można zabrać ze sobą pojemniki jednorazowe.
Szczegóły wydarzenia
Jesteś zainteresowany?
Pozostaw swoje dane, skontaktujemy się z Tobą aby potwierdzić możliwość udziału.
Zapisy oraz więcej informacji na:
kontakt@studiobataty.pl
W przypadku niezebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane.