Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

MAJORKA – KULINARNA PERŁA BALEARÓW

3 listopada -17:00 - 21:00

290zł

Majorkańska kuchnia jest wiernym odzwierciedleniem jej wyspiarskiego krajobrazu. Z jednej strony wspaniałe góry Tramuntana , których pejzaż dopełniają uprawy tarasowe. Z drugiej strony Sierra de Levante, czyli obszar, gdzie tradycja rybacka łączy się z ogrodnictwem i hodowlą zwierząt. Pośrodku otwierają się przed nami wielkie równiny, pośród których w cieniu dębów i drzew oliwnych kwitną sady i rozległe uprawy. To wszystko czyni kuchnię majorkańską niezwykle samowystarczalną, bogatą w doskonałe produkty i dary natury. Nasza smaczna podróż będzie kulinarną wędrówką nie tylko przez tę hiszpańską wyspę, ale także jej historię i zwyczaje. Na stołach zagości Tumbet Mallorquin, w którym wszystkie skarby majorkańskiego ogrodu spotykają się na jednym talerzu, m.in. bakłażan, ziemniaki, papryka i pomidory. Nie pominiemy także kulinarnego symbolu Balearów, czyli sobrassady, podanej w formie tapas w towarzystwie jajka przepiórczego. W jesienny wieczór rozgrzeje nas z kolei Sopa rellena „galets”, serwowany tylko podczas wyjątkowych uroczystości, aromatyczny bulion z makaronem nadziewanym klopsikami. A na deser królowa tradycyjnych wypieków, czyli Ensaimada, której towarzyszył będzie El Despertar de Túnel de Mallorca – koktajl na bazie ziołowego likieru, wody kokosowej i soku pomarańczowego.

 

MENU: 

Tapa de sobrasada con huevo de codorniz – tapas z sobrassadą, czyli kiełbasą typową wyłącznie dla Majorki, o łagodnej, paprykowej nucie, której smak dopełni jajko przepiórcze. 

Sopa rellena „galets” – tradycyjny bulion znany na Balearach, a takżew Katalonii, o którego wyjątkowości świadczy makaron w kształcie muszli faszerowany małymi klopsikami, niezwykle rozgrzewające danie, spożywane podczas świątecznych uroczystości. 

Tumbet Mallorquin – majorkański klasyk przyrządzany z warzyw i ziół typowych dla ogrodów Majorki, najpierw smażonych na oliwie, a następnie zapiekanych wraz z sosem pomidorowym. 

 Ensaïmadas mallorquinas – słodkie i skręcone jak muszla ślimaka drożdżowe bułeczki, jadane jako śniadanie i deser, najbardziej charakterystyczny majorkański wypiek. 

El Despertar de Túnel de Mallorca – koktajl na bazie likieru, składającego się z 7 ziół: rumianku, werbeny, kopru włoskiego, liści cytryny, melisy, liści pomarańczy i rozmarynu. Podany w towarzystwie mleczka kokosowego i soku pomarańczowego stanowi idealny aperitif, o anyżowym akcencie.

Szczegóły wydarzenia

Szczegóły

3 listopada

17:00 - 21:00

290zł brutto (w tym 23% vat)

Organizator

Adrian Stojewski

Jesteś zainteresowany?

Pozostaw swoje dane, skontaktujemy się z Tobą aby potwierdzić możliwość udziału.

Zapisy oraz więcej informacji na:
kontakt@studiobataty.pl

W przypadku niezebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane.

    * - pole wymagane