- To wydarzenie minęło.
Street Food all’italiana z Nico Palladini
17 października -17:00 - 21:30
290 złNa warsztatach przygotujecie: PANELLE, PARIGINA, RUSTICI LECCESI, PIZZA FRITTA CON MORTADELLA E FIORDILATTE, ZIPPULAS.
MENU:
- Panelle – Typowe jedzenie uliczne w Palermo. To smaczne placuszki z mąki z ciecierzycy podawane w miękkiej bułce
- Parigina – To neapolitańska alternatywa dla pizzetty, kupowana w barach jako szybka przekąska
- Rustici leccesi – Krążki pachnącego ciasta francuskiego skrywają miękkie nadzienie z beszamelu, pomidorów i mozzarelli
- Pizza fritta con mortadella e fiordilatte – Pachnąca, gorąca i ciągnąca się: smażona pizza to jedna z najbardziej lubianych neapolitańskich potraw ulicznych na świecie
- Zippulas – Słodka przekąska smażona z Sardynii aromatyzowana szafranem
Nico Palladini – Prowadzący od lat z pasją zajmuje się kuchnią swojego kraju, a od 2012 roku wszystkich tajników kuchni włoskiej uczy tu w Polsce podczas warsztatów. Urodzony w Rzymie. W Polsce mieszka od 13 lat. Początkowo współpracował z Republiką Słoneczną w Poznaniu, następnie przeniósł się do Warszawy i z dużym sukcesem rozpoczął współpracę z Instytutem Sztuki Kulinarnej / Skład Bananów. Współpracuje również z Włoska Akademia Kulinarną w Warszawie i ze Studiem Kulinarnym Cookiness we Wrocławiu. Miłośnicy Bel Paese będą mieli okazję poznać nie tylko techniki stosowane w kuchni, ale także wszelkie ciekawostki związane z kuchnią regionalną i związanymi z nią legendami. Jego pasja są również wina, od 2023 roku jest certyfikowanym sommelier. Jest artystą nie tylko w kuchni ale również na scenie jako zawodowy aktor i reżyser.
Można zabrać ze sobą jednorazowe pojemniki na jedzenie.
Szczegóły wydarzenia
Jesteś zainteresowany?
Pozostaw swoje dane, skontaktujemy się z Tobą aby potwierdzić możliwość udziału.
Zapisy oraz więcej informacji na:
kontakt@studiobataty.pl
W przypadku niezebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane.